Zpět

Co jsou patní ostruhy a jak zbránit jejich bolesti

Doktor Vám řekl, že máte patní ostruhy a Vy nevíte co to znamená? Máme pro Vás vysvětlení a rady

Co jsou patní ostruhy a jak zbránit jejich bolesti

Máte ostruhy a nevíte co s tím? V dnešním článku se Vám pokusím vysvětlit o co jde, a že se vlastně ostruh nemusíte bát, když dodržujete určitá pravidla.

Patní ostruha je kostěné zpevnění úponů vazů a svalů k patní kosti, nebo k úponu Achillovy šlachy. Až přetížením úponu vazů a svalů vzniká bolest v oblasti paty. To může nastat při mechanickém zásahu, nevhodnou obuví, nebo špatným postavením nohy. Ostruha vzniká jako obranný a kompenzační mechanismus organismu na přetížení. Jejich bolest způsobuje například plantární fascitída (zánět p. fascitisu), jelikož plantární fascitis je vaz který spojuje patu - nebo ostruhu, pokud vyroste - a prsty.

Proč vznikají?

Patní ostruha vznikne, když se na spodní straně patní kosti tvoří “nánosy” vápníku, což je proces, který obvykle trvá několik měsíců. Patní ostruhy jsou často způsobeny přetížením svalů a vazů, stahování plantární fascie a opakovaným stahováním membrány, která pokrývá patní kost. Patní ostruhy jsou běžně obzvlášť u sportovců, jejichž sport zahrnují velké množství běhání a skákání.

Jaké jsou jejich symptomy?

Většinou nemají žádné příznaky. Mohou být spojeny s nečekanou, nebo chronickou bolestí a to zejména při chůzi, joggingu, nebo běhu - pokud se objeví zánět v místě tvorby ostruhy. Obecně platí, že příčinou bolesti není samotná ostruha, ale poškození měkké tkáně v jejím okolí. Mnoho lidí popisuje bolest patní ostruhy a plantární fasciitidy jako kdyby chodili po jehlách, později přechází v tupou bolest.

Jak je léčit?

Patní ostruhy a souvisejících nemoci se léčí cvičením, zdravotní ortopedickou obuví (nejlépe měkkou), léky proti zánětu a injekcemi kortizonu. Pokud tato léčba selže, může být na řadě operace.

Co dělat, aby nevznikly?

Patním ostruhám můžete zabránit nošením dobře padnoucí zdravotní obuvi s podrážkou tlumící nárazy a měkkou stélkou, výběrem vhodné obuvi pro každou fyzickou aktivitu, zahřátím a protáhnutím před každou fyzickou aktivitou. Obuv s “ošoupanými” podpatky a opotřebenou podešví vůbec nepoužívejte, ani kdyby byla Vaše nejoblíbenější. Máte-li nadváhu, hubnutí také pomáhá zabránit patním ostruhám​.