Zpět

Chia semínka

Chia semínka mohou být skvělým zpestřením vašeho jídelníčku

Chia semínka mohou být skvělým zpestřením vašeho jídelníčku. Díky jejich nepříliš výrazné chuti je můžete zakomponovat do takřka každého receptu, nebojte se experimentů!

Co jsou chia semínka?

Chia semínka jsou plody šalvěje hispánské. Fungují jako výborný a moderní doplněk zdravé stravy. Na své si přijdou konzumenti rostlinné stravy, chia semínka mohou do svých jídelníčků pohodlně zařadit vegani i vegetariáni. Kromě omega-3 mastných kyselin obsahují celou řadu dalších vitamínů a minerálů.

Chia semínka účinky

Vlákniny obsažené v semínkách působí blahodárně na zažívání. Také na sebe vážou vodu, čímž nezištně chrání tělo před dehydratací. Organismus podporují při léčbě diabetu druhého typu a účinně snižují krevní tlak. Pokud nemusíte mléčné výrobky, jsou pro vás chia semínka tou správnou volbou, obsahují totiž pětkrát více vápníku než mléko.

Co obsahují chia semínka?

Aktuálně můžeme narazit na více typů chia semínek. Největším rozdílem je barva.

Obsahy se liší pouze v řádech desetin procent, není tedy třeba dlouze přemýšlet nad tím, která semínka jsou pro nás nejlepší. Všechna chia semínka obsahují základní živiny, kterými jsou bílkoviny, sacharidy a tuky. Navíc se v nich skrývají omega-3 mastné kyseliny, vláknina, spousta vápníku a vitamíny E a C. Porce 100 gramů semínek se rovná přibližně 520 kaloriím, doporučená denní dávka je kolem 20-25 gramů. Pro lidi s větší fyzickou zátěží je v pořádku klidně 30 gramů denně.

Chia semínka recepty

Chia semínka se hodí skoro ke všemu, nebojte se je doplnit do svých vlastních receptů. Klasické kombinace tvoří s jogurty, populární jsou chia kaše, chia sušenky, chia domácí džem nebo domácí müsli. Chutnou a trendy volbou je chia pudink, který má velmi jednoduchý recept:

  • 100 g semínek chia
  • 250 ml vody
  • 250 ml mléka nebo nějaké alternativy (kokosové, mandlové...)
  • 2 lžíce libovolného sirupu na doslazení

Postup:

1. Do větší uzavíratelné sklenice vložte všechny ingredience. Sklenici zavřete a protřepte tak, aby se směs důkladně promíchala a semínka nevytvářela shluky 

2. Nechte pár minut odpočinout a pak znovu promíchejte 

3. Směs rozdělte přibližně na třetiny do menších sklenic a nechte přes noc v lednici, aby mohl pudink správně ztuhnout