Zpět

Bronzová neděle je plná tradic.

Druhá adventní neděle která připomíná blízkost Vánoc letos připadá na 10. prosince.

Druhá adventní neděle která připomíná blízkost Vánoc letos připadá na 10. prosince, začíná pečení oblíbeného cukroví a předvánoční období je v plném proudu. Ideální čas k tomu připomenout si klasické symboly Vánoc.

Advent jako takový

První adventní neděli předchází Slavnost Ježíše Krista Krále, v současnosti se jednotlivé adventní neděle označují také jako železná, bronzová, stříbrná a zlatá, konec adventu pak představuje západ slunce Štědrého večera. Vánoční svátky začínají slavností narození Páně neboli Božím hodem vánočním, 25. prosince.

Adventní tradice

S adventním obdobím je spojena celá řada lidových i moderních tradic, jedním tradičním symbolem adventu je od 19. století adventní věnec, který má různé podoby, nejčastěji se čtyřmi svíčkami, tradice zapalování svíček vychází přímo ze židovské tradice zapalování svící o svátcích zvaných Chanuka. Zapalování stále většího počtu svící vyjadřuje stupňující se očekávání a radost

Dalším tradičním symbolem našich Vánoc je vánočka. Správně se plete z devíti copů. Spodní čtyři symbolizují čtyři živly, tedy oheň (Slunce), vodu, zemi a vzduch. Prostřední tři copy představují rozum, cit a vůli člověka. Vrchní dva copánky se upínají k tomu, co vede člověka nejvýše, tedy k vědění a lásce.

V době adventu si lidé rádi zdobí svoje domovy jmelím, které má podle tradice přinášet štěstí a požehnání do domu, podle Keltů také plodnost. Políbení pod větvičkou jmelí má zajistit vzájemnou lásku až do příštích vánoc.

Také se připravuje vánoční cukroví, které má svůj původ v pohanské tradici oslav slunovratu. To se postupně přeměnilo v cukroví slavnostní. Pečení cukroví je významné pro rodinný život, umožňuje rodině strávit čas spolu v pohodlí a klidu domova, navozuje příjemnou atmosféru díky aromatickým kořením a dodává domovu nádech blížících se vánoc. V mnoha rodinách si během pečení cukroví zpívají nebo poslouchají vánoční koledy.

Adventní doba je také časem, který zhruba odpovídá době, kterou potřebují tradiční medové perníčky ke změknutí. Jejich pečení má v českých zemích tradici pravděpodobně od 12. století. Kromě jejich přímé konzumace a použití k ozdobení vánočního stromku je také možné připravit perníkový adventní věnec, perníkový betlém nebo perníkovou chaloupku, která dělá radost hlavně dětem.

Vánoce za dveřmi

Dnes si zapálením další svíčky připomínáme že Vánoce jsou už za dveřmi a že čas vánočních svátku a pohody s nimi spojené pomalu ale jistě přichází.