Zpět

Bolest paty

Trápí vás bolest paty? Jaké má bolest paty příčiny?

Bolest paty

Trápí vás bolest paty? Ať už při chůzi nebo běhu, jde rozhodně o velké znepříjemnění života.

Příčiny bolesti paty

Jaké má ale bolest paty příčiny? Je jich bohužel hned několik. 

Může jít například o špatný návyk při došlapování. Na vině může být také nekvalitní a nevyhovující obuv - například vysoký podpatek, bota se špičkou, která deformuje přirozenou polohu chodidla nebo obuv s tvrdou podrážkou. Bolest paty může být způsobena i jiným onemcněním (jako je revmatoidní artritida nebo dna). Za bolestí paty může stát i špatná poloha páteře, držení těla nebo plochá noha.

Možných příčin vaší bolesti je tedy velmi mnoho a pro správnou léčbu bolesti paty je neprve nutné tuto příčinu odhalit. Proto je ideální poradit se nejprve s lékařem, než se rozhodnete cokoliv podnikat.

Plantární fasciitida

V souvislosti s bolestí paty je dobré zmínit i tuto nemoc. Jde o přetížení vazů v oblasti chodidla. Ve vazech může dojít k degenerativním bolestivým změnám, které často předchází vzniku patní ostruhy.

Patní ostruha

Patní ostruha je zvápenatělá šlacha, která vede buď od patní kosti k jednotlivým prstům a vytváří se u úponu Achillovy šlachy. Projevuje se jako velice ostrá bolest paty při došlapu. Abyste se patní ostruze vyvarovali, je nutné především nosit kvalitní boty s prostorem pro chodidlo a z materiálů, které chodidlu umožní přirozený a neomezovaný pohyb.

Ostruha paty však vzniká postupně. Šlacha totiž nepracuje tak, jak má a vznikají v ní drobné trhliny. Aby je tělo zacelilo, ukládá do nich vápník a tím vzniká tvrdá ostruha. Nejprve proto nemusí pata bolet stále, ale například jen po námaze, třeba po běhu. Pak se ale bolest může projevit naplno a bude bolet každý den i při obyčejné chůzi. Pokud dojde až k zánětu paty, je bolest cítit i v naprostém klidu.

Pata pak bolí i ráno nebo po fyzické zátěži, kdy je noha už naprosto v klidu. Zároveň se patní zánět projevuje i tak, že pata bolí při jakémkoliv pohybu. Bolest se navíc může rozšířit i do okolí nártu nebo do předdní části chodidla.

Co pomáhá proti bolesti paty?

Nejdůležitější je v první řadě návštěva odborníka, poté kombinace léků proti bolesti, vhodných ortopedických pomůcek a cvičení. Od lokální bolest vám sice mohou ulevit léky s obsahem protizánětlivých látek, nejde ale o dlouhodobé řešení. 

Zaměřit byste se proto měli právě na správnou obuv, která podpoří zdravou klenbu. Také nenoste prošoupané boty nebo vysoké podpatky.

Pomoct si můžete i domácím cvičením nebo masážemi plosky a kotníku tak, aby došlo k uvolnění měkkých tkání a k ošetření okolních svalů a vazů. Po fyzické aktivitě můžete využít i chladivé gely, které uleví bolavým nohám.

Pokud zajde bolest paty až tak daleko, že nepomohou žádná výše zmíněná řešení, je možnost ozáření paty rentgenovými paprsky nebo k operativnímu zákroku. V takovém případě se ale opravdu bez konzultace s lékařem neobejdete. 

Proto je lepší vždy bolest paty řešit co nejdříve. A to i při nepatrném náznaku možného problému.