Zpět

Bolest nohou, křečové žíly a další problémy - 1.díl

Dnes se podíváme na kosti, klouby a svaly a bolest s nimi spojenou

Bolest nohou, křečové žíly a jiní strašáci Vašeho zdraví 1.díl

Bolí Vás nohy? Bolest nohou a chodidel je jedním z nejčastějších problémem žen i mužů. Spoustu lidí trápí tato bolest i po banálních aktivitách. Dnes jsem si pro Vás připravila článek, ve kterém probereme příčiny bolesti nohou a jejich řešení.

Svalové křeče

Noční i denní můra pro každého, kdo tuto silnou, náhlou a intenzivní bolest občas prožívá. Čím více ignorujete její příčiny tím horší křeče jsou. Mezi příčinou patří například dehydratace, přepracování, nebo i nedostatek minerálních látek. Většinou jde o dehydrataci, takže jediné co Vám doporučím je pít, pít a ještě jednou pít. Další doporučení najdete v mém článku, který se zabývá jen a pouze tímto problémem a jeho řešením.

Zánět okostice

Zánět okostice je známější v oblasti zubů, tento zánět se, ale často vyskytuje i v holenní kosti. Svaly a šlachy v okolí této kosti během zánětu bolí natolik, že většina lidí nezvládne ani chodit. Příčinou bývá opakované došlapování na tvrdou plochu, tedy například chůze nebo běh. Ale nemusíte se bát, chůze je pořád zdravá. Pokud máte ploché nohy, nebo vbočené chodidla, je pravděpodobnější, že se Vám zánět vytvoří.

Nechte nohy odpočinout. Také pomáhá led i protizánětlivé léky, například aspirin a ibuprofen, které jsou volně prodejné. Pokuste se nezatěžovat bolavou nohu a až se vám uleví, můžete zkusit lehké protahování. Pokud bolest pokračuje, určitě navštivte lékaře. A až příště půjdete běhat, nebo chodit, obujte si pohodlnou a podpůrnou obuv a pokud je to možné nechoďte po tvrdých plochách.

Tendinitida (zánět šlach)

Jedním z prvních varovných příznaků zánětu Achillovy šlachy, je bolest v dolní části lýtka, blízko zadní části paty. Šlacha Vám oteče, natáhne se, nebo se natrhne. Můžete ho dostat z častého chození po schodech, nebo jakékoliv jiné přetěžování lýtkového svalu. Může se z něj stát Váš dlouhodobý společník.

Většinu zánětů, je potřeba zchladit, takže jako u zánětu okostice zaledujte a vezměte si protizánětlivé léky. Až bolest poleví, začněte s protahováním.

Pokud bolest nepřestává, je možné, že se Achillova šlacha natrhla. Dalším příznakem natržení je, že nedokážete bezbolestně palec ohnout. Do zanícené oblasti, by Vám lékař měl vpíchnout injekci s léky. Některé případy jsou potřeba operovat.

Zlomeniny a vyvrknutí

Po normálním vyvrknutí kotníku Vám každý doporučí 4 věci: odpočinek, led,  obinadlo a nohy nahoru. Při těžších případech vyvrknutí a zlomeninách se okamžitě vydejte k doktorovy (nejlépe se nechte odvézt), jelikož potřebujete sádru, nebo alespoň dlahu. Také bude potřeba, samozřejmě po zaléčení, začít s rehabilitací. S ničím nepospíchejte, akorát by jste návrat k normálu uspěchala. Bude se vám hodit i obuv s nastavitelným páskem.