Zpět

Bolest chodidla. Kdy ji řešit?

Ploché nohy, vbočený palec, léčba bolesti chodidel a její prevence

Bolest chodidla. Kdy ji řešit?

Nejprve si představíme části, ze kterých se chodidlo skládá, a poté se ve článku zaměříme na možné příčiny bolesti chodidel. Tak tedy: chodidlo má tři klenby. Vnitřní a vnější podélnou klenbu a jendu příčnou klenbu. Takto tvoří v podstatě trojúhelník, který zajišťuje nejen pružnost chodidla, ale i oporu celého těla. 

Z toho vyplývá, že váha celého těla leží na třech zmíněných klenbách. Ty zajišťují pružinový mechanismus chodidla. Tyto tři klenby nesou váhu těla když stojíme, když se pohybujeme a zároveň pohlcují a změkčují nárazy, které způsobují některé druhy pohybu. A to je třeba i jen chůze nebo běh.

Ploché nohy

Jaké jsou tedy možné příčiny bolesti chodidel? Jednou z možných odpovědí na tuto otázku je podélné plochonoží nebo příčně plochá noha. O plochých nohou jsme psali už v jiném článku, kde se mu věnujeme více, tak si ho můžete přečíst.

Ve zkratce: pokud má člověk podélně plochou nohu, tak dochází k oploštění klenby na vnitřní straně chodidla. Dojde k vybočenému postavení paty a noha se tím dostane mimo ideální postavení. Příčně plochá noha pak vzniká při poklesu příčné klenby. Dojde k rozšíření přední části nohy.

Oba tyto problémy může pomoct vyřešit správně zvolená obuv. Zdravotní obuv totiž na rozdíl od té konvenční umožňuje přirozené postavení chodidla. Nezúžuje jeho špičku, kde by byl nedostatečný prostor na prsty a měkká podrážka umožňuje chodidlu vnímat povrch, čímž se pak správně zapojuje při chůzi. Problémem mohou být i vysoké podpatky, které nutí přenést větší část váhy těla za celého chodidla a pat na přední příčnou klenbu.

Vbočený palec

Další možnou příčinou je hallux valgus. Za ním často mimo dědičnost stojí i nevhodná obuv s úzkou špičkou a na podpatku. To vede ke vbočení palce, protože úzká špička nedovoluje normální postavení palce.

Vysoká nožní klenba

U vysoké klenby nohy, které se také říká vyklenutá noha, je naopak od plochonoží klenba vyšší než je obvyklé. V tomto případě se pata vtáčí dovnitř a při chůzi je zatěžována víc vnější hrana chodidla a přednoží. 

S tímto problémem může souviset ale i pokles příčné klenby nebo kladívkovité prsty. Pokud má někdo kladvkovité nebo drápkovité prsty, tak nedokáže prsty volně natáhnout nebo pokrčit. Klouby jsou nejčastěji kvůli (opět) špatně zvolené obuvi v abnormálním postavení, dochází k deformaci, zkrácení šlach, svalů, vazů a k celkovému ochabnutí chodidla.

Kdy řešit bolest chodidla?

Příčin ale může být samozřejmě mnohem víc, v tomto textu pouze nabízíme stručný přehled těch nejčastějších. Pokud vás dlouhodobě trápí bolest chodidla nebo nohy, rozhodně se obraťte na lékaře pro pomoc.

Chronická bolest totiž může způsobit spoustu dalších problémů a je na místě ji opravdu řešit. Například zánět v chodidle je určitě důvodem, proč se k lékaři vydat. Jde o ostrou a velmi intenzivní bolest, kdy vás chodidlo bolí i v klidu.

Pokud vás bolí chodidlo především při došlapu, zaměřte se na to místo, kde vás to bolí nejvíce. Došlam totiž především zvýrazňuje problém, protože nohu na konkrétním místě víc zatížíte. 

Ne vždy je ale nutné ihned utíkat (chcete-li kulhat) do ordinace. Pokud jde totiž o svalovou únavu, tak bolest přejde. Jak ji ale poznat? Prvním vodítkem je, že vaší bolesti předcházela náročná fyzická aktivita. Pokud je s časem (řekněme po pár dnech) bolest menší a pomáhá na ni například protažení nebo masáž, jde s největší pravděpodobností opravdu pouze o následek náročné aktivity.

Léčba bolesti chodidel a její prevence

Do prevence bolesti chodidel stejně tak jako do léčby bolesti chodidel můžeme zapojit správně zvolenou obuv, nejlépe zdravotní nebo barefootovou. Na tu je ale nutné si postupně zvykat a jde spíš o alternativu k řešení problémů s chodidly a nohami. Proto v první řadě doporučujeme zdravotní obuv.

Varovnými příznaky jsou mimo bolest také otoky, mozoly, zarůstající nehty nebo kuří oka. Ani jedno ze zmíněných nesignalizuje nic jiného než to, že vaše nohy volají o pomoc.

Při akutnější bolesti chodidla zkuste plosku různě protahovat, masírovat a také odpočívat. Vyhněte se dlouhému stání nebo náročnější fyzické aktivitě. Také dejte svému chodidlu prostor a zujte úzké boty, které ho deformují. 

Je také možné, že máte , jak jsme už zmínili, nefunčkní nebo přetíženou klenbu. V takovém případě doporučujeme různé cviky, které ji posílí. Na internetu je spoutsa návodů.

Abychom si vše shrnuli, v první řadě je nutné dát svým chodidlům potřebný prostor a nijak je nenechat deformovat. Choďte v přírodě bosky, nenoste boty s tvrdou a neohebnou podrážkou, boty s nedostatečným prostorem pro prsty nebo vysoké podpatky. 

Pokud se tomu však například kvůli pracovnímu dresscodu nevyhnete, vykompenzujte to svým chodidlům cvičením, masáží a protažením.