Zpět

Artróza, nebo-li osteoartróza, jak zmírnit bolest

Jaké má stupně a jak se léčí?

Artróza, nebo-li osteoartróza, jak zmírnit bolest

Osteoartróza, nebo-li artróza, je nejčastější kloubní onemocnění postihující až 80 % lidí ve věku 50+. Celosvětově osteoartrózou trpí asi 250 mil. lidí, což představuje 3,6 % populace planety. Co ale pro sebe můžete udělat, aby Vás artróza tolik neomezovala? A jak se vůbec dělí? Dozvíte se v mém dnešním článku.

Příznaky - jak se artróza projevuje?

Artróza se nejčastěji projevuje bolestí kloubu. Úměrně s rozvojem artrózy se bohužel zvyšuje i bolest. Pacient s nejnižším stupněm pociťuje tzv. startovací bolest, která se váže na první pohyby a po rozhýbání zmizí. Obvykle se objevuje k večeru po celodenní námaze. Bolest se může rozšiřovat i do okolních tkání. To souvisí i s dalšími symptomy, jako je například pohybová ztuhlost, otok a deformace kloubu, nebo v horších případech kulhání.

Jaké má artróza stupně?

Stádií vývoje artrózy je několik stejně jako systémů na jejich hodnocení. Nejčastější rozdělení je na základě radiologického vyšetření, kdy rozdělujeme artrózu do 4 stupňů.

Stupeň I: kloubní štěrbiny se zužují, kvůli ztenčování chrupavky

Stupeň II: pokrok v zužování kloubní štěrbiny, lehké nerovnosti kloubních ploch, subchondrální sklerotizace

Stupeň III: pokrok zúžení kloubní štěrbiny, tvorba marginálních osteofytů, osteoporóza, pseudocysty, osteoskleróza

Stupeň IV: vymizení kloubní štěrbiny, deformace kloubních konců kostí, splývání pseudocyst, osteonekrotické změny, patologické postavení kloubní (tzv. těžká artróza). Právě při tomto stupni onemocnění je již indikována kloubní náhrada.

Příčina artrózy

Na vzniku artrózy se významně podílí životní styl. Lidé se v dnešní době čím dál více stravují nezdravě a nemají dostatek pohybu. Nadváha vede k nadměrnému zatěžování kloubů, což má za následek vznik artrózy. Mezi časté příčiny patří:

  • dědičnost

  • obezita

  • nadměrná zátěž

  • diabetes

  • trauma

  • sport

  • jednostranná profesní zátěž, a jiné

Léčba

Pro první 4 stupně se používá konzervativní terapie, patý se řeší operativně. Počáteční fáze artrózy se léčí farmaceuticky protizánětlivými léky, které artrózu snižují, nebo léky dlouho působícími.  Základem je věnovat se svému tělu, pokud máte nadváhu, je na čase odlehčit Vaše klouby. Fyzioterapie a cvičení jsou jednou z možností, nejvhodnější je cvičení kloubů bez zátěže, protahovací cviky ke zvětšení rozsahu pohybů a uvolnění a protažení zkrácených svalů. Doktoři Vám mohou předepsat i fyzikální léčbu (magnetoterapie, elektroterapie, ultrazvuk, laser, apod.). Užívat můžete také volně dostupné léky. Jedním z nich je Condrosulf 400, který slouží ke snížení bolesti a zlepšení pohyblivosti kloubů, podporuje tvorbu základní chrupavkové hmoty a zvyšuje elasticitu chrupavky a její tlumící efekt.Dalšími vhodnými léky a doplňky proti artróze jsou: Flector Ep, Olfen a Geladrink. Pokud máte podezření na artrózu navštivte doktora.