Antioxidanty
Se slovem „antioxidanty“ se setkáváme v podstatě denně. Dokážeme ale říct, k čemu jsou vlastně dobré?
Antioxidanty – význam
Se slovem „antioxidanty“ se setkáváme v podstatě denně. Dokážeme ale říct, k čemu jsou vlastně dobré? Stručně řečeno, antioxidanty bojují proti volným radikálům – molekulám, které mohou poškozovat naše buňky. Nedostatek antioxidantů může vést třeba k urychlenému stárnutí, možné jsou ale i vážnější následky. A to například vyšší pravděpodobnost výskytu cukrovky nebo srdečních chorob.
Antioxidanty a volné radikály
Volné radikály mají i své využití – naše tělo je dokáže využít proti infekcím. Problém nastává ve chvíli, když je volných radikálů příliš velké množství, pak začínají být škodlivé. Je tedy důležité, aby byly v rovnováze s antioxidanty. Ta prospívá zdravému fungování našeho těla a podporuje imunitní systém.
Mezi faktory zvyšující množství volných radikálů patří nevhodná strava, stres, kouření nebo znečistěné ovzduší. Jak zvýšit množství antioxidantů?
Kde hledat antioxidanty
Lidské tělo má i své vlastní antioxidanty, aby mělo čím neutralizovat volné radikály. Ale také je potřeba přijímat antioxidanty zvenku. Existují antioxidanty přírodní a syntetické. Právě přírodní antioxidanty můžeme snadno čerpat ze stravy – jaké potraviny tedy zařadit do jídelníčku?
Antioxidanty najdeme v ovoci, zelenině nebo v rostlinné a celozrnné stravě. Mezi důležité antioxidanty patří vitaminy C nebo E, resveratrol a karotenoidy.
Vitamin C
Když se řekne vitamin C, vybavíme si většinou citrusy – které opravdu jsou bohaté na tento vitamin. Najdeme ho ale ve velké míře i v dalších druzích ovoce, a to třeba v jahodách, kiwi, rybízu nebo v brusinkách. Jako další zdroje poslouží třeba rajčata, papriky, květák, špenát nebo dokonce brambory.
Je ovšem důležité mít na mysli, že tepelným zpracováním potravin klesá množství v nich obsaženého vitaminu C. To platí o vaření, ohřevu v mikrovlnné troubě nebo o sušení. Šetrnější konzervaci zdroje vitaminu C lze provést zamrazením.
Resveratrol
I resveratrol najdeme zejména v ovoci a v zelenině. Je třeba v modrém hroznovém vínu, v arašídech nebo v kakau. Resveratrol má antioxidační a antibakteriální účinky, dále může mít příznivý vliv na krevní tlak nebo na imunitní systém. Jedná se ovšem o látku, na jejíchž účincích se studie neshodují – některé je potvrzují, některé vyvracejí.
Karotenoidy
Jedná se o barviva, od žluté přes oranžovou a červenou až po fialovou. Stejně jako předchozí látky mezi jeho nejbohatší zdroje patří ovoce a zelenina. Látku chránící naši imunitu tak najdeme třeba v mrkvi, jak nám název možná napovídá. Nachází se ale i v množství dalších plodin, v meruňkách, ve sladkých paprikách, v dýních, v mangu nebo třeba v pomerančích. Barvy napoví, po čem sáhnout.
Tento článek neslouží ke stanovení diagnózy ani léčby, v případě potřeby vyhledejte odborníka.
Sledujte nás na: