Zpět

Alergie na slunce. Jak se jí vyvarovat?

Jak alergii na slunce předcházet? Co při sluneční alergii pomáhá?

Alergie na slunce – svědivá vyrážka i zarudlá kůže. Jak se jí vyvarovat?

Začalo jaro, svítí sluníčko a vy si po nějaké době strávené venku nemůžete přestat drbat na místa na kůži, kam vám dopadaly sluneční paprsky. Znáte to? Možná máte alergii na slunce.

Sluneční alergie souhrnně označuje různé kožní projevy a reakce, které způsobují sluneční paprsky, konkrétně ultrafialové záření. Jde o přehnanou reakci imunitního systému na nadměrné slunění. Mezi příznaky alergie na slunce patří svědění kůže, můžou vyrazit puchýřky nebo se objeví kopřivka. A to na částech těla, které byla nejvíce vystavené slunci.

Od spálenin kůže se alergie na slunce se liší tím, že se zarudlá vrstva kůže neodlupuje, ale pouze se objeví právě drobné puchýře, pupínky nebo alergická vyrážka. Alergie na sluneční záření postihuje častěji ženy mezi 20. a 40. rokem a děti.

Druhy sluneční alergie

Polymorfní světelná dermatóza se vyskytuje nejčastěji. Jde o svědivou vyrážku, která se objevuje na místech, která byla vystavena intenzivnímu slunečnímu záření. Jde o zánět kůže způsobený právě tímto zářením.

Trpí jí především lidé s velmi světlou kůží fototypu 1. Jejich pokožka je tenká a nedokáže se uchránit před větší intenzitou slunečního záření. Postihnout ale může i někoho s tmavším typem kůže.

Dalším druhem sluneční alergie jsou pak fotoalergické reakce kůže. Ty nastávají v případě, že pokožku už před tím podráždila jiná látka. Může jít například o nějakou potravinu, léky nebo kosmetiku. V nich se totiž někdy vyskytují fotosenzibilní látky. Pokud jsou tyto látku přírodního původu, jde o fototoxickou reakci, pokud chemického, tak o fotoalergenní. Proto je důležité si vždy přečíst příbalový leták léku, který začínáte užívat, a zjistit, zda hrozí fotoalergická reakce.

Zvláštní formou sluneční alergie je pak sluneční kopřivka. Svědivou vyrážku, která se může objevit už několik minut po oslunění, doprovází i celková nevolnost nebo nízký krevní tlak.

U některých jedinců se objevuje tzv. letní akné či Mallorca akné. Při něm se tvoří svědivé pupínky především na krku, ramenou a pažích. Tyto pupínky připomínají právě akné a tvoří se nejčastěji z kombinace intenzivního slunečního záření, tepla a vlhka. Svou roli hraje i používání mastného opalovacího krému. Náchylnější na tuto formu alergie jsou lidé s mastnou pletí a pletí se sklonem ke vzniku akné.

Jak alergii na slunce předcházet?

Nepříjemnému svědění se můžete v první řadě zkusit vyvarovat tím, že budete na slunce chodit postupně, exponovaná místa si chránit oděvem a přivykat kůži světelným paprskům pozvolna. Pokud po zatažených podzimních a zimních dnech konečně přijde pár slunečních dní a vy vybíháte ven na jarní vzduch, nemusí se to vaší kůži líbit.

Přestože je přiměřené slunění zdravé a doporučený denní pobyt na slunci je mezi 15 a 20 minutami kvůli syntéze vitaminu D, je nutné se chránit opalovacími krémy. Podle fototypu kůže je potřeba vhodně a dostatečně zvolit ochranný faktor.

Děti by se měly mazat krémy s faktorem 30 až 50 SPF, stejně jako lidé se světlou pokožkou. Nadměrné vystavování se u UV záření může vést nejen k projevům sluneční alergie, ale i ke spálení kůže, jejímu předčasnému stárnutí a riziku vzniku kožních nádorů.

Opalování mohou také pomoci doplňky jako vitamín C, vitamín E, betakaroten a lykopen.

Co při sluneční alergii pomáhá

První příznaky sluneční alergie lze tlumit tekutými pudry nebo chladivými gely, které uleví od svědění. Pomoci vám můžou i studené obklady z tvarohu nebo jogurtu. Je nutné se také několik následujících dní vyhýbat pobytu na slunci. Důležité je i zvýšit pitný režim a vypít až 3 litry vody denně.

V lékárně je možné se poradit s odborníkem, který může doporučit volně prodejné krémy s kortikoidy nebo antihistaminika, na která není potřeba lékařský předpis. Pokud jsou však projevy alergie závažné, je vhodné se na lékaře obrátit. Zajít můžete buď na alergologii nebo k dermatologovi