Zpět

5 technik jak předejít bolesti zad

Bolavá záda už Vás trápit nebudou

5 technik jak předejít bolesti zad

Podle posledních statistik počet lidí s bolestí zad stále roste. S bolestí se setkalo až 80% lidí. Pouze z jedné čtvrtiny to je zaviněno skutečným onemocněním páteře. Zbytek je následkem špatných návyků, jak při práci, tak v běžném životě. Občas je příčina zřejmá, například zranění při sportu, nebo ohnutí špatným směrem. Jindy však důvod může být překvapující, například když je viníkem nevhodná obuv. Proto jsme se rozhodli pro Vás sepsat 5 technik, které Vám ukáží co funguje na bolest zad.

Správné držení těla

Při správném postoji mají být chodidla od sebe na šířku pánve. Kolena přímo nad kotníky, váha by měla být rozložena na celá chodidla rovnoměrně. Ramena co nejdál od sebe, ale uvolněná. Poslední důležitá věc je propnutí páteře od ramen k temeni, opět ale uvolněně. Tímto držením těla budete předcházet bolesti krční a bederní páteře a také zablokování krku. Ze začátku může být náročné na vše myslet, ale výsledky se zanedlouho dostaví.

Cviky proti bolesti zad

Účinně se můžete vyhnout bolesti zad pomocí pravidelného cvičení a uvolňování páteře. 

Zdravotní obuv - zbraň proti bolesti zad

Obuv hraje významnou roli v boji proti bolesti zad. Například, vysoké podpatky svým vyvýšením tvoří velké napětí v dolní části zad. Z dolní části zad se bolest může nervovou soustavou šířit směrem nahoru a může dojít, až k zablokování zad. V tomto článku se dozvíte, jaké vlastnosti by měla mít obuv prospěšná pro Vaše zdraví a proč si ji pořídit. 

Stres a bolest zad

Tělo a psychika jsou propojené více, než se zdá. Pokud jste ve stresu nebo dostanete strach, nervový systém automaticky zareaguje zvýšeným svalovým napětím. Dlouhodobé psychické zatížení, nebo nevyřešené psychické problémy se mohou projevovat opakovanou fyzickou bolestí. Je s podivem, že o tomto propojení stresu a bolesti zad se hodně diskutuje, ale většina lidí tyto informace ignoruje nebo nezná. Stačí tento článek sdílet a sledovat překvapené reakce Vašich přátel.

Nedostatečná nebo přílišná aktivita

Pohyb a aktivita je pro organismus nezbytná. Tělesný pohyb podporuje funkci trávícího systému, zlepšuje psychický stav a schopnost vyrovnat se se stresem. Na druhou stranu některé sporty zatěžují páteř a mohou tak podpořit bolest zad.

Toto jsou pouze základní pravidla pro boj s bolestí zad, ale měli by Vám pomoci předcházet nejen bolesti, ale i hrozícím chirurgickým zákrokům a léčbě.