Zpět

4 tipy jak se zchladit během horka

Méně potu, více energie a zdraví!

4 tipy jak se zchladit během horka

Nevíte už co si počít v tomto úmorném počasí? Soucítím s Vámi, taky se při psaní tohoto článku potím. To je vlastně důvod proč jsem se ho rozhodla napsat, pár rad jak se alespoň trochu zchladit v toto roční období. Takže si připravte notýsky na poznámky a jdeme na to:

1) Dávejte si přestávky a nikam nespěchejte

Vysoké teploty nad třicet stupňů, na které si v našem podnebí musíme v posledních letech zvykat, nejsou určeny k lámání rekordů ani sportovních, ani pracovních. Radím tedy: omezte namáhavé činnosti, včetně sportovních aktivit venku, nebo je přesuňte na nejchladnější část dne. S tím souvisí i nutnost častějších přestávek, kdy se třeba jen tak projdete po pracovišti, nebo si odběhnete pro čaj. Nikam nepospíchejte, chodte v klidu, jednak se budete méně potit, a pak, dáte šanci svému srdci vyšší zátěž zvládnout.

2) Pitný režim je základ

Všichni jste to slyšeli už snad milionkrát, ale tekutin není nikdy dost. Nejlepší pro organismus je samozřejmně čistá voda, pak také slabší čaje a denně jedna minerálka na doplnění potem ztracených minerálů. Nejlépe doplníte pitný režim vlažným pitím, po studeném i horkém se budete víc potit.

I pokud jste v klimatizované místnosti nevyhnete se nutnosti přijímání tekutin, dýchání suchého vzduchu způsobuje vyšší ztráty vody. Zkuste dodržovat pravidlo: co hodinu, to čtvrtlitrovou sklenku a nevycházejte z domu bez lahve s vodou.

3) Oblékejte se zdravěji

Vyhledávejte hlavně oblečení z přírodních materiálů, nejlépe čisté bavlny. Ta je ve vedrech přítelem, odvádí pot, saje a chladí. Pravý opak dělají syntetické materiály. Pokud tedy nejde o funkční oblečení (termoprádlo), tam jde o důmyslně promyšlený systém odvádění potu. K vodě si pak můžete vzít vějíř, se kterým budete šik a zároveň se ochladíte.

4) Zabraňte symptomům horka

Snad každému z nás otékají v horku nohy. Pokud chcete mít klid a vejít se do svých oblíbených sandálků bez pásku doporučuji Vám hoďte nohy na stůl. V práci Vám navíc prospějí i častější procházky po místnosti, nebo pár dřepů. Osobně také doporučuji chladit a chladit. Můžete zkusit mražené vlhčené obrousky, nebo ledové koupele cokoliv co rozproudí krevní oběh v nohách. 

Pozor ale na agresivní pot, který může vytvářet nepříjemné vyrážky, nebo plísně. Dodržujte hygienické návyky a vyhnete se všem obtížím.

Nakonec bych Vám chtěla pořát krásné léto plné příjemných zážitků a žádných problémů. Nechť si mé rady vezmete k srdci :)