Zpět

3 nejčastější příčiny bolesti zad a jak jim předejít

Trápí Vás bolest zad? Každá 10 návštěva doktora je způsobena tímto problémem

Bolesti zad. Jak jim předejít?

Bolest zad je jednou z 10 nejčastějších příčin návštěvy lékaře. Dnes se s bolestí zad setkává více než 80 % dospělých pracujících, což je z velké části způsobené stylem odpovídajícím dnešnímu modernímu životu. Za nejproblematičtější oblast zad se dá považovat bederní páteř, jejíž bolest nejčastěji vzniká nerovnoměrným zatěžováním zádových svalů, které zajišťují stabilizaci trupu. Mezi tři nejčastější příčiny patří:

Opotřebování meziobratlových plotének

U starších lidí se nejčastěji projeví degenerace meziobratlových plotének. Ty se nacházejí mezi jednotlivými obratli páteře a slouží hlavně ke zmírnění tlaků a nárazů. Elastická houbovitá tkáň s přibývajícím věkem ubývá, proto obratle pomalu sesedají jeden na druhý, a tím utlačují nervy. Významným faktorem je také správný sed, postoj a celkové držení těla během každodenních činností.

Bechtěrevova choroba

Toto onemocnění způsobuje zánět v oblasti meziobratlových svalů. Trpí jím spíše muži než ženy a začíná se projevovat mezi 15. a 30. rokem života. Zánět způsobuje tuhnutí kloubů a nahrazování měkké houbovité tkáně kostními tkáněmi. Páteř se stává méně a méně ohebná. Postupem času se flexibilita páteře sníží  tak, že v pozdním stádiu nabývá charakter zakřivené ztuhlé tyče. Zatím se bohužel nepodařilo najít způsob, kterým by se dalo předejít této nemoci, a to i proto, že je z části dědičná. Ovšem včasnou diagnózou můžete zmírnit její projevy jako jsou například nevratná poškození kloubů.

Svalová dysbalance

U dospívajících se špatné držení těla projevuje převážně dysbalancí svalů. Pro tu je specifické přetížení jen určitých svalů, a naopak ochabnutí nepoužívaných svalů. Důvodem může být rutinní manuální práce, dlouhodobé a časté „vysedávání“ u počítače, ale i způsob, jakým nosíme tašky, nebo si zavazujeme tkaničky.

Co můžeme sami udělat, abychom předešli bolesti zad?

Nejdůležitější je správné držení těla, ať už v sedě nebo ve stoje. V dnešní době trávíme více a více času v sedě (v kanceláři, v autě), a tak je dobré si bedra vypodložit nejrůznějšími pomůckami, aby byla ve fyziologicky správné pozici. Můžete použít overball, lumbální válec, ale vystačíte si i se složenou mikinou. V sedavém zaměstnání také neuškodí se čas od času zvednout, protáhnout páteř, možná si trošku zacvičit. Pokud vás bolest zad již trápí, mělo by pomoci jednoduché cvičení na 10 minut alespoň dvakrát denně.

Cvičení pro pohodu těla i mysli

Připravili jsme si pro vás pár jednoduchých cvičení pro uvolnění zádových svalů. Jako první vám popíši jednoduché protažení, které můžete praktikovat i v zaměstnání, pokud pracujete třeba v kanceláři. Na židli se posadíme a narovnáme v zádech. Hlavu předkloníme a snažíme se tzv. bradou dotknout prsou, ale jen do té míry, kdy to ještě není bolestivé. Měli bychom cítit mírné tažení šíje. Poté hlavu pomalu narovnáme a mírně zakloníme. Ideální je v každém cviku vydržet mezi 10-30 vteřinami a cvičení opakovat po dobu asi 2 minut.

Následné protažení je velmi podobné tomu předchozímu. Hlavu předkloníme, ale tentokrát budeme otáčet krkem do stran, abychom si protáhli zdvihače hlavy. Stejně jako u minulého cvičení, v každé pozici vydržíme alespoň 10-30 vteřin a cviky střídáme po dobu 2 minut. Poté zůstaneme ve vzpřímeném sedu a začneme pomalu kroužit rameny dopředu a dozadu. Na každou stranu kroužíme asi 20 vteřin a toto cvičení opakujeme po dobu 2 minut.

V závěru bych vám chtěla popřát brzké a bezbolestné uzdravení. S bolestí zad se setkáváme každý, ale hlavní je to nevzdávat. Budu ráda, když se mi ozvete, jestli vám moje rady pomohli a těším se na další shledání.