Zpět

Trápí vás pocení nohou? Dejte si pozor především na bakterie

Jak zastavit pocení nohou?

Trápí vás pocení nohou? Dejte si pozor především na bakterie

Přestože je pocení normálním jevem, kdy tělo reguluje svou teplotu, nadměrné pocení může být příznakem, že něco v těle není v pořádku.

Pot je kapalina bez zápachu, která je z větší části tvořená vodou. Mimo to obsahuje malé množství anorganických solí (jako je chlorid sodný), močoviny nebo kyseliny mléčné. Po několika hodinách dochází k rozkladu potu pomocí bakterií a kvasinek, čímž se uvolňuje i zápach.

Nadměrné pocení neboli hyperhidróza je nekontrolovatelný stav, který se vyznačuje zvýšenou tvorbou potu, než je fyziologicky nutné k termoregulaci. Může jít buď o nezávislé onemocnění nebo o vedlejší příznak jiné nemoci.

Plantární hyperhidróza, tedy nadměrné pocení nohou, se projevuje vlhkými nohami, jejichž pokožka je světlá. Projevem je velmi často i výrazný zápach nohou. Nadměrné pocení nohou nemusí nutně souviset s nemocí, ale například i s hormonálními změnami v těle, menopauzou, stresem nebo špatnou stravou.

Primární hyperhidróza je částečně daná dědičností, a proto se někdy vyskytuje už od narození, ale nejčastěji propuká v dospělosti. Aktivovat ji mohou emocionální situace i zvýšená tělesná aktivita. Sekundární hyperhidróza je pak tedy následek řady chorobných stavů. Signalizovat může i vysoký krevní tlak, cukrovku, obezitu nebo nádorová onemocnění. Příčin pocení nohou je tedy více, ale pokud si myslíte, že jde jen o přidružený projev jiné nemoci, konzultujte svůj problém s lékařem.

Jak zastavit pocení nohou?

Pokud chcete potlačit nebo zamezit nadměrnému pocení, které vede k silnému zápachu, je nutná speciální léčba, která vyžaduje trvalou aplikaci. Jestli se vám totiž chodidla potí víc, než je běžné, je potřeba o ně řádně pečovat.

Základem by měly být antibakteriální přípravky, které omezí vznik bakterií rozkládajících pot. V první řadě je nutné si nohy pravidelně mýt, aby došlo k zamezení vzniku infekce. Na řadu tak přichází antibakteriální mýdla. Dávejte si ovšem pozor na to, aby byla chodidla a meziprstní prostory po umytí a před nanesením antiperspirantu suché.

Pomoct vám mohou vhodné antiperspiranty, pudry nebo spreje. V nich jsou soli hliníku, které snižují tvorbu potu, zpomalí množení bakterií a zabrání následnému zápachu. Kombinují aktivní složky s ochranou proti pocení nohou a následné tvorbě plísní.

Variantou je také oxid zinečnatý, který působí nejen proti pocení, ale také jako pohlcovač pachu. Mezi preventivní léčbu patří také koupele, které obsahují vhodné dezinfekční a deodorační přísady, jež působí proti bakteriím.

Je potřeba také pravidelně pečovat o obuv. Plísňové patogeny totiž nepůsobí jen na pokožce, ale zůstávají i uvnitř bot. Proto je možné používat i dezinfekční přípravky na ošetření obuvi.

Rizika nadměrného pocení nohou a chodidel

Už jsme zmínili bakterie, které mohou zapříčinit vznik infekce a také plísně, které se kvůli vlhkému prostředí mohou tvořit. Nadměrné pocení s sebou nese také riziko vzniku puchýřů a různých nepříjemných otlaků chodidla.

V neposlední řadě je také vhodné dávat si pozor ve veřejných sprchách a například na koupalištích, kde se mohou na vaši kůži dostat další bakterie a koledujete si tak o vznik bradavic.

Pokud se ale budete o svá chodidla dobře starat, využívat prostředky k omezení tvorby potu a udržovat chodidla v suchu, nejedná se o neřešitelný problém.