Zpět

Ploché nohy – prevence

Příčiny vzniku ploché nohy a prevence jejich vzniku.

Ploché nohy – prevence

Trpíte bolestí kolen nebo kyčlí? Bolí Vás často hlava či krční páteř? Na vině mohou být i ploché nohy. Ploché nohy mohou ovlivňovat i vzdálené části těla. Ploché nohy mohou být dokonce i příčinou křečí v lýtkách, ze kterých bývá nejčastěji obviňován nedostatek hořčíku v těle. Proto je dobré tzv. plochonoží nepodceňovat, může totiž zapříčinit celou řadu obtíží.

Jak poznat plochou nohu?

Na ploché nohy trpí podle ortopedů až 80 % lidí. Jak poznáte, že patříte mezi ně? Základním poznávacím znakem jsou tyto varovné signály:

  • nadměrná únava po chůzi
  • pocit těžkých lýtek
  • otoky nohou
  • bolesti zad
  • pocit chladu
  • kuří oka
  • pálení svalů

 

Jako řada onemocnění, tak i plochá noha má tři stupně vývoje. Nejlepší je poznat ji hned, když se objeví první příznaky a začít problém řešit. Než se pustíme do cviků, které vám pomohou k prevenci, popíšeme Vám, jak poznáte začínající vznik deformace.

 

1. stádium - Lze velmi těžce rozpoznat, jelikož není doprovázeno bolestí. Zahájení prvního stádia je ale patrné na klenbě, která je pokleslá oproti zdravé noze. Zařazením cviků lze nohu vrátit do původního postavení.

 

2. stádium - Je provázeno bolestí. To je také hlavní důvod, proč si většina lidí problém ploché nohy uvědomí právě v tomto stupni vývoje. Bolest nohou je často doprovázena otoky a pocitem těžkých nohou.

 

3. stádium - Bolest nohou je doprovázena ztuhlými svaly, artrózou kloubů, deformitami prstů a otlaky na ploskách. Nenechte zajít plochou nohu až sem a zakročte hned při prvních příznacích!

Pokud se domníváte, že máte ploché nohy, navštivte ortopeda. Ten vám provede odborné vyšetření a poradí vám, co dál. Díky takzvanému plantoskopu vám zkontroluje nožní klenbu a její rozložení zátěže na špičky, paty a chodidlo.

Příčiny vzniku ploché nohy

Plochá noha může být geneticky vrozenou vadou nebo se k ní dopracujete během života nevhodnou péčí. Mezi příčiny vzniku patří především tyto faktory:

- špatný vývoj způsobený vrozenou plochostí nohy

- nedostatečná péče o nohy v době dospívání

- vysoká zátěž vlivem obezity nebo náročného povolání

- příliš rychlý růst

- přetěžování při závodním sportu

- poúrazový stav

- nevhodná obuv

Prevence ploché nohy

Prevence plochých nohou je jednoduchá, ale musí být pravidelná. Patří do ní hygiena, speciální cviky a kvalitní obuv.

Hygiena

Vhodnou prevencí je dostatečná hygiena a péče o chodidla. Využívejte koupelové soli, pemzu a chladivý gel. Na nohou stojíte velkou část dne, zaslouží si proto pravidelnou péči.

Boty pro ploché nohy

Vyhněte se vysokým podpatkům a úzkým špičkám. Chodidla a prsty potřebují prostor, anatomicky tvarovanou obuv a podrážku, která tlumí nárazy. Vhodné jsou například zdravotní boty, které nohu nestahují a zaručují komfort a pohodlnou chůzi.

Správná chůze

Správný postoj těla vám pomůže od bolesti zad, hlavy, kolenou a prohloubí váš dech. Nejdříve se postavte rovně, ruce nechte spuštěné podél těla, zatáhněte bradu a hlavu vytáhněte nahoru, jakoby vás někdo tahal na temeni hlavy za provázek. Povolte ramena a chodila pevně opřete do země. Ucítíte klouby pod palci a paty, prsty však nechte volně. Vyzkoušejte si, že je dokážete odlepit, aniž by se změnila vaše stabilita. Vydechněte a nadechněte se. Při každém kroku pokládejte nohu rovně a nešlapte směrem k vnitřní straně. Choďte pomalu a přenášejte váhu na vnější část chodidla.

Cviky na ploché nohy

Jednoduché cviky můžete provádět kdykoliv během dne sami doma připravili jsme si pro vás v minulosti článek na toto téma který najdete zde: odkaz. Velmi prospěšná je také masáž nohou nebo návštěva fyzioterapeuta.

Další prevence ploché nohy

Cvičením a chozením naboso prevence zdaleka nekončí. Vaše obuv a obuv vašich dětí rozhoduje o tom, zda dojde k deformacím a vzniku ploché nohy či nikoliv. Zejména u dětí bychom si měli dávat pozor při výběru obuvi. Volit kvalitní boty, které umožňují zdravý vývoj dětské nohy a nezpůsobí žádné deformace.