Zpět

Květinový květen má kytičku i pro vás

Český den proti rakovině v novém kabátu :)

Květinový květen má kytičku i pro vás

Nechce se mi věřit, že už je květen. Když začala tahle karanténní situace, měla jsem ji spojenou s šedivou oblohou a chladnými rány. Teď, o pár měsíců později, už mají lidé tváře opálené podle roušky. Jaro dává plně pocítit svou krásnou sílu, a díky Bohu, i karanténa se uvolňuje. Ale jsou věci, které nám virus přesto vzal. I v rámci krize nesmíme zapomínat na pomoc svým bližním, jež mají mnohdy mnohem závažnější zdravotní problémy. 

Dnes jsem si pro vás připravila článek o rakovině. Konkrétně, o krásné iniciativě Květinový květen, jež letos nahrazuje tradiční akci Český den proti rakovině.

30. výročí boje proti rakovině

Liga proti rakovině Praha právě tento rok slaví 30 let od svého založení. Krátce po něm spustila také iniciativu Český den proti rakovině, kdy mladí lidé vyrazí do ulic a prodávají žluté kytičky, jež si člověk může připnout jako odznáček. 

Mně osobně se tahle akce vždycky hrozně líbila. Vyžene to mladé ven, umožní to lidem spojit se pro dobrou věc a všichni v okolí mají hezké kytičky, které jako by oslavovali příchod slunce a jara.

Liga, díky podobným akciím a členským příspěvkům, vybrala už více jak 300 milionů Kč. Ty se využívají na mnoho dobrých účelů, od prevence a poradenství, až po zlepšení kvality života onkologických pacientů. Nemalá částka putuje také formou grantů na výzkumy a přístroje.

Správné akce ve špatné době

Jak můžete tušit, posílat mladé lidi, aby se šli přimlouvat cizincům na ulici, je v téhle době značně nevhodné. Akce byla původně naplánována na 13.května. Liga se ji rozhodla, symbolicky, přesunout na 30. září, ke svému 30. výročí tento rok. Ale, to neznamená že celá akce padá. Právě naopak! Liga rozšířila původně jeden květnový den na celý měsíc a pojmenovala celou akci Květinový květen. Iniciativu můžete podpořit, a to koupí e-kytičky prostřednictvím SMS, nebo převodu na účet. Obratem vám přijde kytička v elektronické podobě, jež si můžete nastavit jako tapetu na telefon, nebo si ji zavěsit k profilové fotce na Facebooku. Více informací zde:

Odkaz na web: https://www.denprotirakovine.cz/dms/  a odkaz na Facebook stránku: https://www.facebook.com/lpr.cz/

Na oficiálním Facebooku Ligy proti rakovině, se v rámci celého měsíce budou pořádat on-line akce, vyprávět příběhy a sdílet další informace. Pokud je chcete podpořit, začněte je sledovat.  Mimo jiného mají také v stálém provozu poradenskou linku, takže jestli znáte někoho kdo byl přímo, nebo i nepřímo, zasažen rakovinou a potřeboval by milá slova, dejte mu vědět. 

Koronavirus narušil mnohé oblasti našich životů a jak vidíme v tomhle případě, nevyhnuli se tomu ani hezké a prospěšné iniciativy jako je tahle. Nezapomínejme na lidi v nouzi, jen pro to, že je nevidíme v téhle době na ulici. Přeju vám krásný Květinový květen :)