Zpět

Jak se správně starat o Leonsky?

Co nezanedbat a čemu se naopak vyhnout

Leonsky jsou anatomicky tvarovaná obuv vyráběná z pravé kůže. Jak o ně ale správně pečovat? Dnes jsem si pro vás připravila článek, jak se správně postarat o naši obuv, aby vám vydržela co nejdéle jako nová. Není to vůbec složité, když budete dodržovat následující pravidla:

Vyhýbejte se vlhku

Naše obuv je z většiny vyrobená z pravé kůže a tak je pro ní vlhkost jako mor. Je vhodná i k použití venku, ale pokud je venku mokro, doporučila bych zvolit jinou obuv. Leonsky se mohou následně začít rozlepovat, nebo se kůže nenávratně poškodí. Bývá to bohužel jedním z nejčastějších důvodů k reklamaci.

Občas potřebují výživu

Svrchní kůže bot je v principu stejná jako naše kůže. S tím rozdílem, že už je “mrtvá” a nemůže se sama vyživovat. Proto jí musíme živiny dodávat uměle, aby se nevysušila a nepopraskala. K tomuto účelu jsou nejvhodnější kondicionéry, výživové krémy, nebo hydratační mléka. Seženete je v každém kamenném obchodu s obuví a stojí okolo 100 Kč (mě vystačí jedna lahvička většinou na cca rok a půl).

Nechte je dýchat

Vlhkost nepřichází jenom z venku, ale také zevnitř. Mnohé z našich bot sice jsou hezky volné a vzdušné, ale aktivní lidská noha prostě nadělá svoje. I po krátké procházce byste Leonsky měli dát na dobře větrané místo. Jestli jsou promočené, vycpěte je novinami, nebo jiným materiálem který vlhkost nasaje. Ale pozor, nevystavujte boty ke zdroji tepla! Vysoké teploty je můžou velice snadno poškodit.

Používejte impregnaci

Určitě jste si všimli že vlhkost bývá častým problémem, který naše boty ničí. Proto je výhodné se pojistit, a vaše boty naimpregnovat, čím se jejich voděodolnost výrazně zvyšuje. Konkrétní styl impregnace pak záleží od typu kůže, nejčastější je ale klasická sprejová chemie, které je laciná a spolehlivá. Před impregnací musí být boty čisté a hlavně dokonale suché, nejlépe hned po koupi. Tím dosáhnete nejlepší vstřebání impregnační látky. Tu pak důkladně naneste po celém povrchu, následně boty odložte na dobře větrané místo a nechte impregnaci zaschnout.

Správné čištění – Není kůže jako kůže

Boty jednoznačně neperte, mohli byste je nenávratně poškodit. Zanesený povrch raději vytřete suchým nebo lehce navlhčeným hadříkem. Další postup se pak odvíjí od konkrétního typu povrchu:

Lakovanou kůži, s hladkým lesklým povrchem, rozhodně nekartáčujte, zničili byste povrch. Tady poslouží nejlépe krémy, a následné leštění. Samotný krém či vosk by měl na voděodolnost stačit. 

Semiš, či nubuk, je pravým opakem. Jemně chlupatý povrch má kartáčování moc rád, stejně tak jako váš mazlíček. Na krémování ale zapomeňte. Pro voděodolnost použijte impregnaci na vlasovou ušeň.

Hladká kůže je typem nejčastějším, a v péči se nachází někde mezi předešlými dvěma. Může se kartáčovat, ale jemně. Pro oživení barev použijte emulzi, pro voděodolnost pak impregnaci.

Nezapomeňte po každém kroku (čištění, krémování, impregnace), dát botám pár minut na vysušení a uvolnění. Děkujeme, že naše Leonsky nosíte a doufáme, že je ještě dlouho nosit budete. Na viděnou!