Zpět

Dna nemoc

Dna, aneb nemoc králů postihuje přibližně 2% dospělých lidí.

Dna nemoc

Dna, aneb nemoc králů postihuje přibližně 2% dospělých lidí. Způsobuje často bolestivé otoky kolem kloubů a v nejhorších případech i jejich trvalé deformace. U mnohých pacientů však trvá rok, ale i déle, než se dostaví první příznaky.

Dna příznaky

Dna zahrnuje širokou škálu příznaků. Nejběžnější z nich je záchvat akutní artritidy nebo tzv. akutní dnavý záchvat. Ten postihuje kloub u palce nohy a způsobuje značné bolesti, otoky a nepříjemné zarudnutí. V některých případech se může dostavit i horečka a celkové vyčerpání. Záchvat se většinou nastoupí v noci a trvá individuálně, od pár hodin až po několik týdnů. 

Zvýšená hladina kyseliny močové může vést i k jiným problémům, jako je ukládání jejích krystalů v ledvinách. Ty způsobují vznik ledvinových kamenů, které dále vedou k zánětu ledvin, ledvinové kolice a nebo až k selhání ledvin.

Dna dieta

K léčbě dny se užívá řada různých léků, ale všechny jsou vázány na lékařský předpis. Pacient může podpořit svou léčbu vhodnými doplňky stravy, jako je vitamín C, vitamín D nebo omega-3 mastné kyseliny.

Významnou roli však hraje i správná strava. Proto se vyhněte červenému masu (hovězí, vepřové, zvěřina) a nahraďte jej masem libovým, např. králičím nebo drůbežím. Snažte se omezit také špenát, černý čaj nebo čokoládu. Místo intenzivního koření použijte raději bylinky a alkohol konzumujte jen velmi střídmě.

Příčiny vzniku dny

Dna vzniká kvůli hyperurikémie, neboli zvýšené hladině kyseliny močové v krvi. K navýšení nejčastěji dochází kvůli zvýšené konzumaci masa a alkoholu. Příčinou ale může být i genetika nebo kombinace s jinými onemocněními. 

Dnou jsou mimo jiné více postiženi lidé s nadváhou. Proto lékaři doporučují v tomto případě váhu pomalu snížit a to ne více jak o 1 kilogram za týden.