Zpět

České superpotraviny - znáte vitamínové bomby Česka?

Znáte superpotraviny? Našli jsme pro Vás české varianty, které jsou nám blíž.

České superpotraviny - znáte vitamínové bomby Česka?

Znáte superpotraviny? Našli jsme pro Vás české varianty, které jsou nám blíž: podnebným pásmem, historií, chutí, cenou a hlavně dostupností.

Superpotravina je definovaná jako „výživově bohatá potravina, která je považovaná za zvláště prospěšnou pro zdraví, tělesnou a duševní pohodu“. Většinu z nich snadno vypěstujete na vlastní zahrádce anebo nasbíráte v lese. Děsí Vás cizokrajné názvy jako goji, chia, mořské řasy, čínské houby? Našli jsme pro Vás jejich české varianty, kterými můžete obohatit jídelníček. Možná vás překvapí, že si je dáváte dnes a denně a vůbec nestojí tolik jako exotické suroviny. Na co tedy vsadit, když chcete obohatit svůj jídelníček po česku?

Lněné a konopné semínko místo chia

Favoritem jsou semínka, třeba lněné nebo konopné. Je snadno stravitelným zdrojem bílkovin a zásobárnou esenciálních látek. Lněné semínko je na tom podobně a svými vlastnostmi může konkurovat chia. Obsahuje omega 3 mastné kyseliny, které tělo nedokáže vyrobit. Je jejich nejlevnější zdroj, částečně nahradí třeba drahé mořské ryby. Stačí ho jen rozdrtit, nebo rozmixovat a používat třeba do sušenek, salátů, nebo do müsli. Navíc upravuje funkci střev a tak směle nahradí psyllium.

Vlašské a lískové ořechy místo kešu

Milovníci nepečených sladkostí, se neobejdou bez kešu ořechů. Levnější, dostupnější a českou variantou, jsou vlašské ořechy. Snižují hladinu cholesterolu a riziko infarktu, posilují střeva, pozitivně působí na vlasy, nehty a pokožku. Také jsou dobré jako prevence chudokrevnosti a proti nervovému vyčerpání, stresu a depresím. Zkuste je přes noc namočit do vody a uvidíte, jak se změní jejich chuť.

Borůvky a ostružiny místo acaí

Borůvky chrání tělo před infekcemi, mají pozitivní účinek pro oči, a také například pomáhají rovnat hladinu cholesterolu a tuku v těle. A tak bychom mohli pokračovat ještě dál. Koncentrované množství vitaminů a ovocných cukrů ve spojení s minimálním množstvím tuků činí borůvky ideálním přírodním letním multivitaminem. Jsou skvělé na klasickém koláči. Svou podobu s acaí, které tak mohou nahradit, rozhodně nezapřou. Velmi podobný efekt pro tělo jako borůvky mají i maliny nebo ostružiny, které jsou bohaté na hořčík, draslík, vápník nebo vitamin A.

Medvědí česnek a kvašené potraviny místo kimchi

Medvědí česnek je přírodní antibiotikum. Obsahuje vitamin A, C, vápník, železo, fosfor nebo draslík. Kysané zelí a mnoho dalších fermentovaných potravin jsou superpotraviny, které našemu tělu dodávají neuvěřitelnou sílu, energii a zdraví, a které již naši předci po staletí využívaly. Nekupujte ale kysané zelí v obchodě, v lahvích se prodává sterilované a sterilací se odstraní i vitamín C. Stačí tak sáhnout k babičce do sklepa pro sud a už nebudete muset na kimchi do korejských specialit.