Zpět

Bolest kloubů

Bolest kloubů může způsobit více faktorů, například...

Bolest kloubů

Bolest kloubů je nepříjemná záležitost, která nám může značně znepříjemňovat dělání každodenních činností. Obvykle ji pociťujeme v rukou, nohách, bocích, kolenech či v páteři. Bolest bývá konstantní, nebo nahodilá. Závažnější kloubní bolest může dokonce velmi ovlivnit kvalitu našeho života. Je tedy důležité se o své klouby starat, zejména s přibývajícím věkem.

Bolest kloubů příčina

Bolest kloubů může způsobit více faktorů, například přeháníme-li to se cvičením, zraníme se a v neposlední řadě se klouby jednoduše opotřebovávají věkem. Podívejme se na nejznámější kloubová onemocnění.  

Osteoartróza – běžný typ artritidy, který se projeví, jakmile se chrupavka, která slouží jako ochrana mezi kostmi, opotřebí. Kloub se stane bolavým a ztuhlým. Osteoartróza se vyvíjí pomalu a obvykle se vyskytuje u lidí středního věku.

Revmatoidní artritida – je chronická nemoc, která způsobuje otoky a bolest kloubů. Často se kloub zdeformuje, nejběžnější je u prstů a zápěstí.

Dna – bolestivá záležitost, kdy se krystalky z těla shromáždí v kloubu, čímž způsobí ostrou bolest a otok. Nejčastěji bývá zasažen palec u nohy.

Bursitida – je typ bolesti kloubu, za který si můžeme povětšinou sami. Vzniká po nadměrné námaze a přílišném užívání kloubů. Obvykle zasáhne bok, koleno, loket nebo rameno.

Virové onemocnění – vyrážka či vysoká teplota mohou mít vliv na bolestivý pohyb kloubů

Zranění ­– například zlomené kosti či podvrtnutí mohou způsobit, zcela logicky, problémy s pohybem kloubů

Tendinitida – je v podstatě zánět šlach, nebo flexibilních pásů, které spojují kosti a svaly. Typicky ji vídáme v lokti, patě či rameni a podobně jako bursitidu ji nejčastěji způsobuje nadměrné užívání kloubů.

Co na bolest kloubů

V dnešní době naštěstí existuje mnoho způsobů, jak se vypořádat s bolestí kloubů. Pokud se bolesti nejde zbavit natrvalo, lze ji alespoň zmírnit a ulevit si od ní. Jedním z dobrých způsobů je bezesporu kloubní výživa. Na trhu je mnoho produktů s tímto zaměřením, srovnali jsme je za vás a doporučujeme první dva produkty jako preventivní kloubní výživu a poslední dva jako pomoc s většími bolestmi kloubů.

Cemio Kamzík – cenově nejdostupnější alternativa kloubní výživy u nás. Jde o čistý doplněk stravy na klouby, závažnější problémy s klouby řešit nedokáže. Není vhodný pro vegany a vegetariány. Výhoda je jeho snadné užívání, jde o želatinové tablety.

Apotex Colafit – malé gumové kostičky, stačí si vzít jednu denně a jsou vhodné i pro děti. Slouží spíše jako preventivní doplněk, obsahuje pouze ty nejdůležitější látky, žádné léčivé látky navíc. Je vyráběn v České republice.

Barny`s Sioux MSM – certifikát o bezpečném složení, hromada účinných a přírodních látek a první sypká výživa na seznamu. Denně stačí rozpustit ve vodě jednu odměrku a pocítíte úlevu. Nevýhodou může být vyšší cena a nepříliš příjemná chuť

Alavis Maxima Triple Blend Extra Silný – patří mezi nejoblíbenější a nejúčinnější produkty na trhu, vhodné pro sportovce i seniory, jako jediný obsahuje glukosamin sulfát, chondroitin sulfát a MSM, svatou trojici v boji proti bolesti kloubů. Není ochuzen ani o kolageny obou typů a vitamin C. Navíc jde o čistě přírodní složení. Pokud jde o kloubní výživu, Alavis je bezkonkurečně jednička na trhu. Za dávku si připlatíte, ale produkt funguje. Horší chuť je navíc možné redukovat například sirupem.

Dalším způsobem je mast na bolest kloubů.

Krém oblast kloubu zahřeje, účinné látky uleví od bolesti, a navíc dokáží i tlumit zánět.

Mezi nejznámější a nejúčinnější masti na trhu patří Voltaren Emulgel či forte gel, Olfen gel, Ibalgin krém a pozadu není ani dříve zmíněný Alavis a jeho Traumagel.

Dostupnou možností jsou i léky, které účinně uleví od bolesti.

Mezi volně prodejné nejúčinnější látky řadíme paracetamol a ibuprofen. Paracematol se nachází například v paralenu a ibuprofen v ibalginu. Oba tyto léky od bolesti dokáží na kratší dobu pomoci a jsou cenově dostupné.

Kloubům můžeme navíc pomoci aplikováním například chladivé podložky na oblast bolesti několikrát denně, či naopak zahřáním v teplé vaně. Je možné klouby zocelit také pravidelným cvičením, například chozením, plaváním, protahováním se či podobnými aktivitami. A naopak, sportujeme nebo cvičíme-li a pociťujeme bolesti kloubů, není od věci malinko ubrat.

Pokud žádný z uvedených způsobů s bolestí nepomohl, je bohužel možné, že je nutná lékařská pomoc. Nejčastěji vám lékař předepíše speciální prášky a v krajních případech je nutná operace, která vám však může velmi ulevit a pomoci, v žádném případě se tedy nebojte lékaře kontaktovat.