Zpět

Atopický ekzém

Není jediný druh ekzému... jak ho rozeznat?

Jak poznat atopický ekzém

Atopická dermatitida neboli atopický ekzém je chronické kožní onemocnění. Nejčastěji ho nalezneme v ohybech kůže nicméně u agresivnějších případů postihuje celé tělo. Projevuje se sníženou hydratací pokožky, zvýší se její suchost a je náchylná k dráždivým látkám a alergenům, které vyrážku zhoršují. Svědivost vyvolaná suchostí kůže je pro postižené velice nepříjemná a každý dotek postiženého místa jen zhoršuje stav pokožky. 

Atopický ekzém je řazen mezi celoživotní epizodická onemocnění, která jsou specifická střídáním období. Tzv. období vzplanutí se vyznačuje silným výskytem exému, následně ho vystřídá období klidu při kterém se pokožka zklidní

Tato nemoc postihuje obě pohlaví především děti asi 15-30%, u dospělých se jedná o 2-10%.

Atopik

Příčiny

  • Hormonální výkyvy - puberta, těhotenství, menstruace, menopauza
  • Stres a pocení
  • Více sluníčka
  • Alergeny - roztoči, pyly, plísně, zvířecí srst
  • Dráždivé látky - cigaretový kouř, prací prostředky, mýdla, horká voda, nevhodná kosmetika
  • Mikroorganismy - kvasinky, viry, plísně a bakterie
  • Změny jídelníčku
  • Šťávy z čerstvých plodů

Příznaky

Pozorujeme rudá šupinatá ložiska v ohybech kůže, která se rozšiřují dále po těle. Nejčastěji se projevuje u dětí, pro které je velice těžké nereagovat na silné svědění. Největší problém nastává v noci, jelikož postižený člověk si nevědomě škrábe suchá místa ve spánku. Po probuzení má svrbivá místa rozškrábaná do krve. Škrábání přivede do rány bakterie a vytvoří se infekce, která suchá místa zhoršuje.

Atopický ekzém není jediným druhem. Pro představu uvádíme další druhy ekzému, které není vhodné zaměnit za atopický.

1) Kontaktní ekzém

Tento druh ekzému se vytvoří po kontaktu s určitou látkou. Vyrážka se projeví do 48h. Nejlepší je zjistit původ nevhodné látky a vyhýbat se jí. Symptomy vymizí do několika dní.

Kontaktní ekzém

2) Seboroický ekzém

Postihuje především kojence do 3 měsíců a lidi v pubertálním období. Přesné příčinny nejsou známy, je však podezření že ke vzniku přispívá zvýšená činnost mazových žláz. Tato forma ekzému je chronická.

Seboroický ekzém

3) Dyshidrotický ekzém

Nejvíce se projevuje u dospělých ve věku 20-40 let. Má podobu vodnatých puchýřků, které praskají. Po prasknutí zachnou a loupou se. Nejčastěji se objevuje na dlaních a chodidlech. Pokud postiženého nelimitují v běžném životě a nezasahuje do puchýřů samy zmizí. V ostatních případech jsou k dostání léčivé přípravky na bázi kortikosteroidy, které není vhodné užívat dlouhodobě. Tato forma se může znovu objevovat během měsíců či let.

Dyshidrotický ekzém

Atopický ekzém u dětí

Mezi 2. - 6. měsícem se může zhájit tzv. kojenecká fáze. Nejčastěji začíná v okolí hlavy, kde se vyskytnou suchá svědivá místa. Následně se přesouvá do ohybů jako jsou loketní nebo podkolenní jamky. Poté se rozšiřuje po celém těle. Kojenci díky nepříjemnému svědění pláčou nespí a jsou neklidní. Problém často vzniká ze slin nebo srsti domácích mazlíčků potažmo z určitých potravinových alergenů, nebo z cigaretami zakouřeného prostředí. Infekce nebo prodělané očkování může vyrážky zhoršit, ale není spouštěčem atopického ekzému.

V období od 2-12 roku života může také atopický ekzém začít jako dětská forma nebo pokračovat z kojenecké fáze. Zde však první suchá místa začínají v okolí loketních a podkolenních jamek. Celkově je kůže bledá, suchá se šupinkami.

Atopický ekzém u dospělých

Další fáze se může projevit v období adolescence až dospělosti, kde jsou projevy mírnější. Kůže je spíše ztvrdlá a suchá. Nejčastěji postižená místa jsou ruce, nohy a obličejová část.

Co nejíst na atopický ekzém

Při atopickém ekzému se doporučuje histaminová dieta. Jelikož potraviny, které zvyšují počet histaminu (hormon a neurotransmiter produkovaný celou řadou buněk) v těle, výrazně zhoršuje projevy ekzému.

Níže přiložený seznam obsahuje potraviny které obsahují vysoké množství histaminu, jsou tedy pro atopiky nevhodné:

  • fermentovaná, kvašená a konzervovaná jídla
  • alkohol
  • zrající sýry
  • uzeniny
  • některé druhy zeleniny, např. rajčata nebo špenát
  • ovoce, např. jahody, ananas apod.
  • čokoláda
  • ryby, mořské plody

Léčba atopického ekzému

Zahajuje se kvalitní péče o pokožku, kdy se obnovuje kožní bariéra.

Záleží na závažnosti forem ekzému:

Mírná - emoliencia, která zabraňují nežádoucímu vysušování pokožky

Střední - emoliencia podpořená kortikosteroidy

Těžká - emoliencia, silné lokální kortikosteroidy, vlhké obklady, fototerapie, lokální inhibitory kalcineurinu