Zpět

10 věcí které chodidla prozradí o Vašem zdraví - 2.díl

Schovávají se vážné problémy ve vašich ponožkách?

10 věcí které chodidla prozradí o Vašem zdraví - 2.díl

Ztuhlost

Co to může znamenat: periferní neuropatie nebo skříplí nerv

Ztuhlost v obou chodidlech je známá jako periferní neuropatie, většinou způsobena cukrovkou, chronickým alkoholismem nebo jako vedlejší efekt chemoterapie. Pokud cítíte ztuhlost pouze v jednom chodidlu, příčinou je pravděpodobně skříplý nerv v chodidle, kotníku nebo zádech. To může být způsobeno například léty nošení těsné obuvi (díváme se na vás, “milovnice jehel”)

Puchýře

Puchýře

Co to může znamenat: dědičná vada struktury chodidla

Pokud jste si mysleli, že vaše puchýře jsou způsobeny jen skříní plnou nádherných (ale často bolestivých) bot, můžete přestat vinit svého obuvníka. Puchýře jsou vlastně znakem špatné struktury chodidel, která je většinou dědičná a s nevhodnou obuví se pouze zhoršuje.

“První kost směřuje ke středu těla, v tomto místě můžete pozorovat bouli”, vysvětluje doktorka Součková. Může to být bolestivé, nevzhledné a jediným řešením je chirurgická operace.

Bolavá pata

Bolest paty

Co to může znamenat: plantární fasciitis

Toto si nemůžete splést - ostrá bolest na spodní straně paty, když vstanete z postele, nebo z židle. Jedná se o svazek svalů podporujících vaši klenbu. Ať už se vám toto děje kvůli nošení příliš úzkých bot, chození v žabkách, nebo v obnošených botách na cvičení, čím dále fasciitis necháte zajít, tím déle se bude tento problém léčit. Váš podiatr vám pravděpodobně doporučí ulevit od cvičení, promyslet vaši obuv a kvalitní protahovací metodu.

Dehydratace

Suchá, svrbící nebo loupající se kůže

Co to může znamenat: plísňová infekce

I pokud jste nikdy neoblékli atletický trikot, můžete mít atletickou nohu - eufemismus pro plísňovou infekci. Je to nejčastější příčina svrbění a loupání kůže, léčena může být použitím protiplísňové masti nebo udržováním nohou v co nejsušším a nejstudenějším prostředí. Pokud se nejedná o plíseň, můžete se potýkat s ekzémem nebo svrabem - obojí musí zhodnotit váš podiatr pomocí vzorků kůže.

Nepřirozený vzhled nehtů

Zažloutlé nehty

Co to může znamenat: Plíseň nebo přehnaná pedikůra

Vidíte žlutou když se díváte na nehty? Nemusíte šílet - zvlášť pokud jste měla po dlouhou dobu nalakované nehty. “Žloutnutí může také přijít přírodně se stárnutím”, říká doktorka Součková. Pokud je žloutnutí doprovázeno křehnutím nebo odlupováním nehtů, je dost možné, že trpíte plísňovou infekcí.